"Merkezimizde Başarılı Bir MAVİ KOD Tatbikatı Gerçekleştirildi"
20 Mart 2024

MAVİ KOD TATBİKAT RAPORU

SENARYO: Merkezimize 22.02.2024 tarihinde ağız ve diş sağlığı hizmeti almak için başvuran hasta tedavi ve anesteziöncesi streslidir korktuğunu dile getirir. Yapılan anestezi sonrasında hasta kötüleşmeye başlar “İyi değilim doktor bey” der. Hekim hastanın fenalaşacağını anlayarak hastayı sakinleştirmeye çalışır. Kusma ihtimaline göre baş pozisyonunu ve genel durumunu kontrol eder, yardımcısına Mavi kod verelim diyerek mavi kod çağrısını başlatır. Ekip olay yerine gelene kadar hastayı sakinleştirmeye devam eder, alkollü pamuk koklatır, nabız solunum ve genel durumunu takip eder. Çağrıyı alan Mavi kod ekibi hızla olay yerine intikal eder. Kod hekimi hemen hastanın hayati bulgularına bakarak durumu değerlendirir. Ekipten bir kişi kod üyelerinin tamamının gelip gelmediğini kontrol ederek klinik sekreterine “Mavi kodu sonlandıralım” der Tansiyon, şeker oksijen satürasyonu bakılır. Tansiyonun çok düşük olduğu diğer bulguların normal olduğu görülür. Kod Hekimi  “Şok pozisyonu verelim” diyerek hasta baş kısmı indirilip alt extremiteleri elevasyona alır. Oksijen verilerek 2-3 dakika kadar daha ileri müdahaleye kadar müşahede altında beklenir. Hasta biraz sonra kendine gelir. Hastanın vital bulguları tekrar kontrol edilir, genel durumu tam olarak düzelmediği için 112 acil ambulansı aranır.

TATBİKAT YERİ: Klinik 15-16

TATBİKAT SAATİ: Saat: 17.25

TATBİKATTA ROL ALANLAR: Diş hekimi, Klinik Sekreteri, Mavi Kod çalışanları, Hasta

KAMERA KAYIT: İletişim Birimi

SENARYO VE UYGULAMA: Kalite ve Eğitim Birimi

RAPOR: Mavi kod tatbikatı 22.02.2024 tarihinde senaryo doğrultusunda gerçekleştirilmiş olup başarılı olmuştur. Mavi kod ekibi 1 dakika 47 saniyede olay yerine ulaşmış gerekli müdahalede bulunulmuştur. Yapılan tatbikatta personelin bilgi ve müdahale bilinç düzeyinin yüksek olduğu görülmüştür.