İmplant Tedavisi
27 Şubat 2023



Diş implantları, kaybedilmiş diş kökünün yerine yerleştirilen ve diş kökünün işlevini yerine getirmesi beklenen titanyum vidalardır. Protez diş, bu vidaların üzerine takılır. Dental İmplant tedavisiyle doğal diş yapısına en yakın onarımı yapmak mümkün olur.


Merkezimizde Dental İmplant tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavi için; Dt. Ali Galip ÖZTÜRK, Dt. Feride GÖKTAŞ ve Uz. Dt. Mert KARAŞ'tan* 182 Merkezi Hekim Randevu Sisteminden randevu alarak ön muayenenizi yaptırabilirsiniz. 

*Uz. Dt. Mert KARAŞ'tan randevu alınabilmesi için öncelikle bir diş hekimine muayene olunup, hekim tarafından "yeşil liste"ye eklenmesi gerekmektedir.

İMPLANT TEDAVİSİ SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1- Operasyon sonrası iki saat boyunca bir şey yiyip içmeyin.
2- İlk 24 saat boyunca ağzınızı su dahil herhangi bir sıvı ile çalkalamayın, emip tükürmeyin, ayrıca içecekleri pipet kullanarak içmeyin.
3- Operasyon bölgesini görebilmek için ağzınızı zorlamayın, dilinizle veya parmağınızla yoklamaktan kaçınınız.
4- Yemek yerken operasyon yapılan bölgeyi kullanmamaya özen gösterin, ameliyat sonrası bir gün yumuşak yiyecekler tükeytin.
5- Aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek tüketmeyin.
6- Dikişleriniz alınıncaya kadar süt, ayran ve asitli içecekler içmeyin.
7- Sigara kullanıyorsanız, en az bir hafta sigara içmemeye özen gösterin.
8- Operasyon bölgesinde dışarıdan 24 saat boyunca soğuk kompres uygulayın. (Soğuk kompres için yüzünüze doğrudan buz uygulamayın.)
9- Sıcak havada dolaşmayın, güneşten kaçının. soba kalorifer gibi ısı kaynaklarının yakınında durmayın. İlk 24 saat egzersiz ve fiziksel hareketlerden kaçının.
10- Operasyon bölgesinde   kanama olursa eczaneden alabileceğiniz steril gazlı bez ile ameliyat bölgesinde baskı uygulayın. Doktorunuza bilgi verin.
11- Doktorunuzun önerdiği ilaçları tarif edilen şekilde ve saatinde alın.
12- Doktorunuzun haberi olmadan başka ilaç kullanmayın.
13- Operasyon yarası iyileşinceye kadar Aspirin (asetil Salisilik Asit) kullanmayın. Başka bir sebeple kullanma zorunluluğunuz varsa doktorunuzu bilgilendirin.
14- İyileşmenin sağlanabilmesi için temizlik çok önemlidir. Dişlerinizi düzenli fırçalamayı ihmal etmeyin. doktorunuz kullanmanızı önerirse ameliyatlı bölgeyi temiz tutmak için antiseptik gargara kullanın.
15- Operasyondan bir hafta sonra dikişlerinizi aldırmak için doktorunuza gidin.
16- Beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsanız lütfen doktorunuzu arayın.

                                                                                                       İmplant Tedavisi Onam Formu

İMPLANT TEDAVİSİ:

*Hastalığın Muhtemel sebebleri ve nasıl seyredeceği: Diş implantları, çesşitli sebeblerle kaybedilmiş diş kökünün yerine yerleştirilen ve diş kökünün işlevini yerine getirmesi beklenen titanyum vidalardır. Protez diş, bu vidaların üzerine takılır.

*Tıbbi müdahalenin kim tarafından nerede, ne şekilde ve nasıl yapılacağı ile tahmini süresi:

İmplant tedavisi cerrahi bir tedavi olduğu için bir adet implant süreci 1 saat sürebilmektedir. İşlem klinik hekiminiz tarafından kliniklerde yapılır. İmplantlar çene kemiği içerisine cerrahi olarak yerleştirilir. İmplant yerleştirilecek bölgede önce yumuşak doku üzerinde bir kesi yapılır. Kemik açığa çıkarılarak özel uçlarla implant yuvası hazırlanır. Daha sonra implant çivisi çene kemiğinde açılan bu yuvaya yerleştirilir, dişeti dikişlerle kapatılır. Genellikle 2-4 ay veya gerekli olduğu takdirde daha uzun süre iyileşmeye bırakılır. İyileşme döneminden sonra ikinci bir cerrahi işlem ile implantın üzeri açılır ve proteze destek olacak parçalar takılır. Bir sonraki aşama ise protez yapımıdır.Cerrahi öncesi kemiğin yükseklik, genişlik ve uygunluğunu tespit etmek için detaylı pek çok inceleme yapılmasına rağmen implantın yer­leştirilmesi sırasında yetersiz veya düzensiz kemik şekliyle karşılaşılabilir. Böyle durumlarda kemik grefti uygulaması ve bazı ilave cerrahi işlemler gerekebilir. Kemik grefti veya ilave cerrahi işlemlerin uygulanması durumunda tahmin edilen tedavi süresi uzayabilir.

İmplant tedavisinin başarısı pek çok faktöre bağlıdır. İmplant cerrahisi öncesi hastanın tüm periodontal tedavilerinin bitmiş olması ve hastanın iyi bir ağız bakımına sahip olması gerekir. Ayrıca implant tedavisinin başarısını azaltan hastaya ait bazı faktörler vardır. Bunlara örnek olarak diyabet, aşırı alkol tüketimi, sigara, bazı ruhsal bozukluklar, kan hastalıkları, bağışıklık sistemi bozuklukları, kortizon kullanımı ve radyasyon tedavisi verilebilir. Operasyon sonrası o bölgeye uygulanacak özenli ve uygun bakım, ağızdaki dişli bölgelerin fırçalanması, gargara yapılması ve doktorunuzun önerdiği tüm hijyen kurallarına uyulması tedavinin başarısı için çok ciddi bir önem taşır.

*İşlemden beklenen faydalar:

Dental implantlar çağdaş diş hekimliğinin bir uygulamasıdır. Günümüzde kök formuna benzer titanyumdan yapılmış implantlar çene kemiklerine yerleştirilmekte ve kaybedilen dişlerin yerleri tamamlanmak üzere protezler planlanmaktadır. İmplant tedavisine ait başarılar uzun dönem takipli bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Buna göre, atravmatik cerrahi işlem ile yerleştirilen yeterli sayı, çap ve boya sahip implantlar, yeterli bir iyileşme süresi sonrasında uygun şartlara göre dizayn edilen bir protezi 10 yıllık bir sürede %99 gibi yüksek bir başarı ile taşırlar. Bu oran diş hekimliğinin diğer tedavileri ile kıyaslandığında oldukça yüksek ve güven vericidir. Ancak, bu başarı yukarıda kısaca değinilen yeterlilik kriterlerine uyulması halinde gerçekleşir.

İşlemin alternatifleri:

İmplant destekli protezlere alternatif tedavi seçenekleri bulunabilir. Ancak, kaybedilmiş diş sayısı, kalan dişlerin tipi, yerleşimi ve sağlığı gibi değişken faktörler söz konusu olduğu için, her kişiye önerilecek uygun protez seçenekleri farklı olacaktır. Klasik yöntemlerle de eksik dişleriniz telafi edilebilir. Size uygun seçenekleri, avantaj ve dezavantajlarını doktorunuz anlatacaktır.

Muhtemel komplikasyonlar:

Önerilen tedavi ve girişimleri kabul etmemeniz durumunda kemik ve yumuşak doku kaybı, dişlerde hassasiyet ya da sallantı, diş kayıpları ve bunlara bağlı çiğneme ve çene eklem fonksiyonlarında sorunlar çıkabilir.Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi, implant cerrahisinde de bazı komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar; operasyon sonrası morarma, şişlik, kanama, enfeksiyon, ağzın açılmasında zorluk, dokularda hissizlik, karıncalanma ya da duyu değişiklikleridir. Bunun yanı sıra komşu dişte hasar, üst çenede sinüs ve burun tabanı zedelenmesi gibi riskler görülebilir. Yine ender karşılaşılan komplikasyonlara bağlı olarak implan- tın kemikle birleşememesi nedeniyle çıkarılması gerekebilir.

*Reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskler:Hasta İmplant tedavisini reddetme hakkına sahiptir.Bu durumda diğer alternatif protezler önerilebilir.

  1. *Sağlığı için kritik yaşam tarzı önerileri: İmplant ile dişetinin birleştiği kısmın, implant ile komşu dişlerin arasındaki boşlukların itina ile temizlenmesi gerekir. Bunun için normal diş fırçasına ilve olarak dişipi ve arayüz fırçası kullanmalısınız. Bunu nasıl kullanacağınızı dişhekiminiz uygulamalı olarak gösterecektir.Bazen herşey normal gibi gittiği düşünülse de implant etrafındaki kemikte erimeler olabilir. Bunu erken tespiti için başlangıçta yılda bir sonrasında iki yılda bir panoramik film çekilmesinde fayda vardır.

*Gerektiğinde Konuyla İlgili Yardıma Nasıl Ulaşabileceği:Yan etki ve komlikasyon oluşma durumunda öncelikle kendi hekiminize sonra başka bir hekime de başvurabilirsiniz.

Yukarıda belirtilen işlemler hastaya, sözlü olarak tarafımdan anlatılmış,yazılanları okumasına imkan tanınmış ve soruları cevaplanmıştır.

Hasta, Veli Veya Kanuni Temsilcinin Onam Açıklaması:

Tüm bu bilgilerin ışığında :

  • Yapılacak bu tedavi ile hedeflenen amacın, çenemde diş kaybı sonucu oluşan problemi tedavi etmek ve çiğneme etkiliğimi arttırmak olduğunu anlamış bulunmaktayım.
  • Bu tedavi uygulanmadığında diş kaybı olan bölgelerde çene kemiğimin hızla eriyebileceğini ve bunun gelecek yıllarda klasik total ve parsiyel protez kullanımında tutuculuk, fonksiyon ve estetik problemleri oluşturabileceğini anlamış bulunmaktayım.
  • İmplant tedavisinde olası cerrahi risklerin varolduğunu ve buradaki risklerin aşağıdaki maddeleri içerdiğini anlamış bulunmaktayım:

—Operasyon sonrası şişlik, ağrı, kanama ve morarma

—İlave tedavi gerektiren enfeksiyon durumu

—Duyu sinirlerinin zarar görebilmesi ve geçici/ kalıcı hissizlik

—İmplantın çıkartılmasını gerektiren durumlar ile karşılaşılması

  • İmplant tedavisi sırasında öngörülmeyen durumların ortaya çıkabileceğini ve önceden planlanmış işlemlerin genişletilmesi ve değiş­tirilmesi gerekebileceğini anlamış bulunmaktayım.
  • Ameliyat sonrası bakımın ve takibin dental implantların başarısında çok önemli olduğunu anlamış bulunmaktayım.
  • Sağlık geçmişim, şu andaki genel sağlık durumum, daha önce tıbbi ve dental tedavilerim sırasında yaşadığım problemler hakkında vereceğim bilgilerin önemini anlamış bulunmaktayım.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ilgili tedavilere yönelik olarak yayınladığı Uygulama Tebliği konusunda bilgilendirildim. Bu tedavinin cerrahi ve protetik aşamaları sırasında kullanılacak malzemeye yönelik olarak SGK'nın ödeme yapmadığı kalemlere ilişkin faturaların tarafımca ödenmesi gerektiği konusunda bilgilendirildim. Tedavim sırasında önceden kestirilemeyen değişiklikler nedeniyle kullanılması gerekebilecek ek giderlerin tarafımca karşılanması gerektiği konusunda bilgilendirildim.

  • Koruyucu ağız ve diş sağlığı, Diş fırçalama teknikleri, Diş sağlığında kullanılan ürünler
  • Dişler Neden Çürür?
  • Yaşlı bireylerde, Engelli Hastalarda, Bebeklerde ve çocuklarda, Hamileler de ağız ve diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler hakkında eğitim aldım.

İMPLANT TEDAVİSİ İLE İLGİLİ BU FORMU OKUYUP ANLADIĞIMI VE BÜTÜN SORULARIMIN CEVAPLANDIRILDIGINI KABUL EDİYO­RUM. BU FORMUN HER SAYFASINDAKİ ONAYIM VE AŞAĞIDAKİ İMZAM, İMPLANT YERLEŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ OLAN CERRAHİ İŞLEMLERİN UYGULANMASINA İZİN VERDİĞİMİ BELGELEMEKTEDİR.