Diş taşı temizliği aynı zamanda tartar temizliği, detertraj olarak da bilinir. Bakteri plağının dişler üzerinde sertleşmesiyle oluşan sarı veya kahverengimsi rengi ile dişüzerinde fark edilebilen diş taşlarının temizlenmesi işlemidir. Diş hekiminiz öncelikle ağız içi muayenesi yaparak standart diş taşı temizliği mi yoksa diş eti hastalıklarında olduğu gibi daha ileri düzey bir temizlik mi yapılması gerektiğine karar verir. Standart diş taşı temizliğinde diş hekiminiz, artıkları, plakları diş taşlarını dişlerinizin arasından ve diş eti çizginizden temizler. Arkasından da özel bir pasta ile her dişinizi parlatmak için polisaj yapar. Son olarak gerek görülürse diş ipiyle bazı diş aralarınızı temizler ve size diş ipi kullanımı ve fırçalama ile ilgili tavsiye ve önerilerde bulunu
Subgingival Küretaj-Detertraj Tedavisi Onam Formu
Sayın Hasta / Kanuni temsilcisi;
Bu onam formunun amacı; Tedaviniz için uygulanacak tüm işlemler/uygulamalar sırasında, karşılaşılması muhtemel yan etkiler hakkında yazılı ve sözlü olarak bilgilendirilmenizi sağlamak, bunları bilerek muayene ve tedaviyi kabul ettiğinizi belgelemek, sizden Onay alıp, imza altına alınmasıdır.
Bu bilgilendirme formu kliniklerde yapılan çekim işlemini anlatırken aynı zamanda işleme bağlı gelişebilecek olası riskler, tedavi yöntemleri, tedaviden beklenen faydalar, tedavi olunmaz ise ortaya çıkabilecek durumlar ile hastanın sorumlulukları konusunda bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Bu formu okuduktan sonra hekiminize işlemle ilgili merak ettiğiniz başka soruları da sorabilirsiniz. İşlemin yapılabilmesi için bu rıza belgesi okunduktan sonra hastanın kendisi tarafından imzalanması gerekmektedir. Eğer hasta yaşı veya tıbbi nedenlerden ötürü onam veremiyorsa Vekili/Kanuni Temsilcisi tarafından okunup doldurularak imzalanır.
*Hastalığın muhtemel sebepleri ve nasıl seyredeceği :Diş yüzeyleri iyi temizlenmediği zaman üzerlerinde biriken bakteri plağından kaynaklanabilir.Diş taşının oluşumunda olmazsa olmaz faktörlerden biri de tükürüktür. Tükürüğün yapısına göre diş taşı daha fazla miktarda ya da daha sık sürelerle oluşabilir.
· Subgingival küretaj ve detertraj işlemi öncesi ağrı ve acı hissedilmesini engellemek için lokal (belli bölgenin uyuşturulması) veya rejyonel (sinir dokusunun blok halinde uyuşturulmasına) anestezi gerekebilir. İşlem yaklaşık 5-25 dakika sürmektedir. Etkisi 1-4 saat sürebilir. Anestezi sonucu fasiyal paralizi (geçici yüz felci), amfizem (yüzde şişlik), hematom (yüzde kızarma, morarma) gibi komplikasyonlar oluşabilir. Uyuşukluğa bağlı dudak, yanak ve dil ısırmasına bağlı travmatik yaralanmalar olabilir. Bazen alt dudakta ve dilde anesteziye bağlı olarak geçici ya da kalıcı uyuşukluk oluşabilir. Anestezi sonucunda ayrıca alerjik reaksiyon (anafilaktik şok) oluşabilmektedir. Bu durumda acil müdahale edilmesi gerekmektedir. Bunun için hastanın herhangi maddeye alerji olup olmadığını (penisilin alerjisi vb.) tedaviye başlamadan önce ve hekim reçete (ilaç) yazacağı zaman söylemesi gerekmektedir. Eğer uygulanmazsa tedavi sırasında hasta ağrı duyar ve tedavi gerçekleştirilemeyebilir. Lokal anestezi yapıldıktan sonra belli bir süre yeme içme ve çiğneme yapmayınız. Tedaviye başlamadan önce anestezi sırasında yaşadıkları bir olumsuzluk varsa belirtiniz.
· Tüm tedavilerin başarı oranıçok yüksek olmasına rağmen garanti edilemeyeceği, dolayısıyla tedavi edilen dişlerin çekimin gerekebileceği, ileriki dönemlerde tedavinin ve hastalığın tekrarlayabileceği bilinmelidir. Tedavi sırasında ve sonrasında ilaç tedavisi gerekebilir. Bunların kullanım süreleri, kullanım şekilleri hekimin belirttiği şekilde uygulanmalıdır. İlaçların yan etkileri durumunda da hasta hekimine başvurmalıdır.
· Tedaviyi reddetme veya sonlandırma hakkınızı kullanmak isterseniz hekiminize bildiriniz.
· Bu form iki nüsha düzenlenir, bir nüshası hastaya verilir. Onayınızdan sonra da olsa işlem başlanmamış ise onayınızı geri çekme hakkına sahipsiniz.
*İşlemden Beklenen Faydalar; Bu işlemde lokal anestezi altında derin dişeti dokuları küret adı verilen el aletleri veya ultrasonik aletler yardımıyla temizlenir, dişetlerindeki iltihabı dokular ve eklentiler uzaklaştırılır. Tedaviden Beklenenler: Kök yüzeylerinin temizlenmesi ve cep derinliği azaltma işlemi ana amaçtır. Ayrıca hasta ileri cerrahi işlemlere hazır hale getirilir.
*İşlemin Kim tarafından ve Nerede Uygulanacağı; Uygulama Diş Hekimi tarafından ve klinikte yapılacaktır.
*İşlemin Tanımı; Dişetlerindeki iltihabı durumun ilerleyip çevresindeki kemiği de etkilemesi sonucu periodontal dokularda yıkım meydana gelir. Bu yıkımı durdurmak ve etkenleri ortadan kaldırmak amacı ile ya da dokuları ileri periodontal cerrahi tedavilere hazırlamak amacıyla uygulanır.
*İşlemin Tahmini Süresi; Diş eti hastalığı derecesi ve tedavi edilen diş sayısına göre değişkenlik göstermesine rağmen 30-60 dakikadır.
*Alternatifi: İşlemin alternatifi bulunmamaktadır.
*Olası Yan Etkiler, Riskler ve Komplikasyonlar; İyileşmeyi takiben dişeti çekilmesi gözlenebilir. Dişeti çekilmesinin miktarı, dişeti cebinin ilk derinliğine ve periodontitisin derecesine bağlıdır. Sonuç olarak, diş kökünün bazı bölümleri açığa çıkarak dişin daha uzun görünmesine ve soğuk-sıcağa daha duyarlı olmasına neden olabilir. İşlem sonrası birkaç gün kanama, ağrı ve dişlerde hareketlilik artışı görülebilir.
*İşlemin Uygulanmaması Durumunda Karşılaşılabilecek Sorunlar; Dişlerin olduğu bölgede dişeti hastalığı devam eder. Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak dişlerde hareketlilik artışı, çiğneme fonksiyonunda azalma ve daha ileri dönemde diş kayıpları meydana gelebilir.
*Reddetme durumunda ortaya çıkabilecek muhtemel fayda ve riskler: Diş taşı miktarı arttıkça, diş eti çekilmesi de artar. Dişlerin araları açılır. Açılan bölgelere diş taşı birikimi devam eder. Birikimin fazla olduğu yerlerde çürük başlangıcı olabilir.Diş taşı birikimi ve çekilme arttıkca ve diş kaybına kadar gidebilir.
*Sağlığı için Kritik Olan Yaşam TarzıÖnerileri:Sigara, Asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı ağız hijyenine yeterli önem gösterilmelidir. Sadece diş fırçasını kullanmak gerekli olan temizliği sağlamaz. Diş fırçasıyla beraber dişlerin arasını temizlemek için diş ipini ya da diş arası fırçasını kullanmak gerekir. Diş ipinin kullanımı ise dişlerin arasından geçirilerek aşağı yukarı hareketlerle bakteri plağını uzaklaştırılmasışeklinde olmalıdır.
*Gerektiğinde Tıbbi Yardıma Nasıl Ulaşabileceği:Hasta olası yan etkilerin olma veye şikayetlerin tekrarlanması gibi durumlarda kendi hekimi veya başka bir hekime başvurulabilir.
Hasta, Veli Veya Kanuni Temsilcinin Onam Açıklaması:
Planlanan tedavinin/ işlemin ne olduğu gerekliliği, tedavinin/ işlemin seyri ve diğer işlem seçenekleri, bunların riskleri, tedaviyi/işlemi kabul etmediğim takdirde ortaya çıkabilecek sonuçlar, işlemin/tedavinin başarı olasılığı ve yan etkileri HEKİMİM TARAFINDAN SÖZEL OLARAK AYRINTILI ANLATILDI. Ayrıca BU RIZA FORMUNU OKUYARAK da ayrıntılı bilgi edindim.
Olası yan etkiler gerçekleştiğinde tedavi eden hekim ve ilgili sağlık personeli tarafından Antihistaminik, Adrenalin, Kortizon gibi tedaviye yönelik ilaçların kullanılmasına izin veriyorum.
bu onam formunda yazılanların tümünü okudum ve /veya bana anlatıldı ve anladım. Yapılacak işlemlerle ilgili soru sormama izin verildi ve sorularım cevaplandı. İlgili tedavinin/işlemin tarafıma yapılmasını kabul ediyorum.
v Koruyucu ağız ve diş sağlığı, Diş fırçalama teknikleri, Diş sağlığında kullanılan ürünler
v Dişler Neden Çürür?
v Yaşlı bireylerde, Engelli Hastalarda, Bebeklerde ve çocuklarda, Hamileler de ağız ve diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler hakkında eğitim aldım.